MOTONAVIS

TEME

SUZUKI JE RAZVIO PRVI SVJETSKI
UREĐAJ ZA PRIKUPLJANJE MIKROPLASTIKE ZA IZVANBRODSKE MOTORE

Picture of Suzuki uređaja za prikupljanje mikroplastike

Vanbrodski motor opremljen sa uređajem za prikupljanje mikroplastike.

Suzuki Motor Corporation razvio je prvi uređaj za prikupljanje mikroplastike na svijetu, kojeg je moguće instalirati na vanbrodske motore. Početak je to projekta Suzuki Clean Ocean (Suzuki čisto more), nova inicijativa za rješavanje problema morskog plastičnog otpada.

Otpad morske plastike postao je posljednjih godina značajan ekološki problem, ogromna količina takvog otpada, koji nije pravilno prikupljen, odlazi u more. Zatim se u prirodnom okolišu razgrađuje u mikroplastiku, čiji utjecaj na ekološki sustav postaje zabrinjavajuće velik. Kako bismo se pozabavili tim problemima, usredotočili smo se na strukturu vanbrodskog motora, koji pumpa tone morske vode da ohladi motor, a zatim je vraća u more. Razvili smo sakupljački uređaj koji sakuplja mikroplastični otpad koristeći povratnu vodu. Kroz ovaj uređaj mikroplastični otpad iz vodenih površina može se sakupljati vožnjom plovila.
Uređaj se lako može postaviti na povratno crijevo, a da to ne utječe na performanse motora, jer koristi samo povratnu vodu, koja je korištena za hlađenje motora. Prema istraživanju provedenom u Japanu, mikroplastični otpad pronađen je unutar supstanci prikupljenih kroz filter. Istraživanje se također provodi u inozemstvu i bit će uvedena daljnja poboljšanja. Uređaj planiramo predstaviti kao opcijski dio od 2021. godine, a u budućnosti ga ugraditi u standardnim verzijama motora.

* Istraživanje Suzukija od 1. listopada 2020.

Picture of uređaja za skuplanje mikroplastike 1
Picture of mikroplastični otpad

Projekt Suzuki Clean Ocean

2020. je 10. godina naših kontinuiranih aktivnosti na čišćenju obale i mora.
Kako plastika kao morski otpad postaje ozbiljniji i hitniji problem, vrijeme je sada da preispitamo kako doprinosimo okolišu, i razmotrimo što možemo učiniti da bismo postavili svoj novi smjer. Uz prikupljanje mikroplastičnog otpada razvojem uređaja za prikupljanje mikroplastike, projekt uključuje i slijedeće obveze.

- KAMPANJA OČISTITI SVIJET
Dobrovoljno provodimo aktivnosti čišćenja mora, rijeka, jezera i ribnjaka, gdje se koriste izvanbrodski motori. Aktivnost je započeta 2010. godine u Hamamatsuu, a potom se globalno održavala od 2011. Do sada je ukupno sudjelovalo preko 8 000 ljudi iz 26 zemalja. 2020, ova je godina 10. godišnjica kampanje, a istu ćemo kontinuirano dalje provoditi.

- SMANJITI PLASTIČNO PAKIRANJE
Kako bismo smanjili plastični otpad, započeli smo s akcijama smanjenja plastične ambalaže Suzukijevih izvanbrodskih motornih proizvoda. Usvojili smo zamjenske materijale za pakiranje za neke proizvode proizvedene u lipnju 2020. Trenutno procjenjujemo povratne informacije s tržišta.
Za dio originalnih dijelova za brodove Suzuki započeli smo zamjenu ambalažnih materijala s plastike na papir s isporukom u listopadu 2020. Otprilike 2,3 tone plastike smanjit će se svake godine ako se sva ambalaža originalnih dijelova zamijeni ekološkim materijalima.

Picture of način pakiranja
Picture of Projekt Suzuki Clean Ocean

Pokretanje projekta Suzuki Clean Ocean jedna je od naših inicijativa za rješavanje socijalnih pitanja navedenih u ciljevima održivog razvoja. Također izražava Suzukijevu predanost da slijedi slogan svoje marke "ULTIMATE OUTBOARD MOTOR" u ekološkom aspektu.
Kako bi očistio ocean, tim Suzuki Marine promovirat će projekt Suzuki Clean Ocean zajedno s partnerima i korisnicima plovila širom svijeta.

SERVISI

VIŠE